Blog Banners

歡迎到訪本網誌!  |  Welcome to visit this blog!

2013年11月9日 星期六

電影的技術與魔法 ------《魔雪奇緣》配音體驗!

適逢《魔雪奇緣》(FROZEN) 即將上映嘅關係,本blog 以及其他bloggers 於昨日有幸獲得華特迪士尼公司(亞太區) 嘅邀請嚟為呢齣電影進行配音嘅工作。雖然只係一啲小角色,但本blog 嘅編輯也樂在其中。


喺未進入recording studio 前已經有三張熟悉嘅海報歡迎我哋!


入到studio 之後仲見到更多昔日嘅海報!


話明今次嘅活動主題係"FROZEN" 咁就當然會有相關嘅海報喇!唔知道大家覺得邊個版本靚啲呢?


而今次活動亦都邀請咗迪士尼電影製片廠(香港總經理徐隆立先生 (John Hsu, General Manager of Walt Disney Studios Motion Pictures Hong Kong) (下圖右方那位) 為在場嘅bloggers 簡介Walt Disney Studios 嘅未來發展以及分享佢喺公司入面嘅經歷。
徐先生提到,喺WDS 內部會有一個字詞叫做"distribution"! 當中包含咗marketing 嘅元素喺裡面。亦即係話會涉及決定上映日期、上映戲院數目等等嘅工作。

而本blog 嘅編輯更喺會談中得知DreamsWorks 與Disney 原來係有關係嘅!因為Disney 自2009年起就幫助DreamsWorks 發行如近期嘅《鐵甲鋼拳》等相關嘅live-action 電影!另外,徐先生仲講到原來《鬼眼》都係由Disney 負責發行添!真係「大開奇幻眼界」!

另外,徐先生亦都同大家分享自己係一位Star Wars 嘅fans!當佢知道Star Wars 正式加入咗Disney 嘅大家庭後,其心情真係難以形容。

之後徐先生就向各位bloggers 簡介Walt Disney Studios 喺未來幾年會上映嘅電影。


《魔雪奇緣》(FROZEN)
《魔雪奇緣》將於今年12月19日喺本港上映,而喺電影開始前亦會放映一套名為"Get a Horse!" 嘅復古式黑白卡通片,當中會利用電影技術嘅神奇魔法下嚟搵返Walt Disney 為米奇老鼠配音!另一方面,徐先生都講到呢齣戲會有少少musical 嘅元素!而WDS 更喺今次請嚟「糖妹」為Anna 配音,而雪人則會由「少爺占」配音!


官方簡介:


迪士尼動畫繼大受歡迎的《魔髮奇緣》和《無敵破壞王》之後,最新3D 動畫鉅製《冰雪奇緣》再展魔幻法力,由《無敵破壞王》編劇 Jennifer Lee 聯同曾執導金像提名動畫的的 Chris Buck 擔任導演,合力打造超越想像的奇幻冰封世界,展開魔法層出不窮、旅程峰迴路轉的冰天大冒險!

       一個急凍詛咒,令一個美好王國長期陷於冰天雪地之中。為了拯救王國,勇敢樂觀的女孩安娜(Anna)決定夥同山中勇士基斯托夫(Kristoff) 和他的馴鹿拍檔斯特(Sven),展開一段挑戰極險、與魔法交鋒的冒險之旅,以尋找安娜的姊姊「白雪皇后」愛莎(Elsa),原來冰封之咒正是由她所施!途中他們遇上搞笑的神奇雪人、各式奇幻精靈、意想不到的魔法迷陣,在雪崩冰裂中一步一驚心⋯⋯他們最終能否及時挽救即將滅亡的王國?


角色簡介:
愛莎 (Elsa)


安娜 (Anna)


雪人小白 (OLAF)


基斯托夫 (Kristoff)


斯特 (Sven)


漢斯 HANS



1219  冰天鉅獻



《大夢想家》(Saving Mr. Banks)
華特迪士尼先生曾經講過"If you can dream it, you can do it!" 夢想往往都需要住您嘅堅持先至可以達成。而相信作為Disney Fans 嘅您絕對唔會錯過呢齣電影。故事主要講述華特迪士尼先生(Walt Disney) 點樣去說服Mary Poppins(歡樂滿人間) 嘅女作家P.L. Travers 嚟將佢嘅著作拍成電影,而呢齣電影更特意去到加洲迪士尼樂園(Disneyland) 取景以加強故事嘅真實感以及歷史性。順帶一提,今次請嚟咗兩屆金像影帝湯漢斯(Tom Hanks) 扮演華特迪士尼先生(Walt Disney) 以及兩屆金像影后愛瑪湯遜(Emma Thompson) 扮演卓華斯女士(P.L. Travers)。

徐先生提到,公司仲預料齣電影會係下屆奧斯卡金像獎嘅大熱之作添!


官方簡介: 

       真人真事改編。華特迪士尼先生因為兩個女兒十分喜愛童書《Mary Poppins》,承諾改編成電影搬上銀幕。但原著作者P.L. 卓華斯女士心高氣傲,對迪士尼的動畫和載歌載舞的電影風格更是嗤之以鼻,遲遲不肯答允授權。華特迪士尼遊說了20年,終於邀得卓華斯女士前來洛杉磯片廠商談電影製作細節。他花盡心思,處處退讓,卓華斯女士卻不斷挑剔為難,更因意見不合一怒而去。這時,華特迪士尼才發現卓華斯女士如此執著的真正因由,決定追往英國進行最後一次遊說,為的是身為父親一定要兌現對女兒20年來的承諾。





2014年1月30日    夢想滿人間




Muppets Most Wanted》:
The Muppets 嘅續集嚟喇!美國地區會喺2014年3月正式上映。今次會講述呢班布公仔喺一次全球巡迴表演入面所遇到嘅特別經歷。





《美國隊長 2》(Captain America: The Winter Soldier):
今次故事嘅發生時間同《雷神奇俠 2:黑暗世界》一樣都係設定喺紐約果件事之後,而呢集嘅敵人就係被人操控咗嘅Bucky,呢齣電影將於2014年4月3日喺本港上映。





Maleficent
電影喺講述Maleficent 由一個天真無雅嘅女仔變成「萬惡之后」嘅「成魔之路」,而「黑巫婆」(Maleficent) 會由Angelina Jolie 飾演,香港上映時間待定。

【本則內容之更新日期:13 / 11 / 2013】另外,官方亦喺今日發佈咗首段預告片!


【本則內容之更新日期:13 / 11 / 2013】仲有於昨日所發佈嘅poster!



《Planes: Fire & Rescue》:
呢個會係《飛機總動員》(Planes) 嘅續集,香港會喺下年七月上映。





《Guardians of the Galaxy》:
可以用外星人版嘅Avengers 嚟形容佢哋,而盛傳佢哋會成為電影版Avengers 嘅成員。2014年8月正式上映!


 
Big Hero 6》:
一套改編自Marvel 同名漫畫嘅電影,故事嘅發生地點係一個名為"San Fransokyo" 嘅城市。故事以生活喺"San Fransokyo" 嘅科技神童Hiro Hamada為主角,而佢卻意外地被捲入一個犯罪活動裡面。因此,Hiro同一班毫無經驗嘅成員就組成咗一隊聯盟共同去儆惡懲奸!

其實"Big Hero 6" 已經早喺1998年9月於Marvel 嘅漫畫中亮相,而漫畫中故事發生地點就係位於日本 (電影改成咗一個虛構出嚟嘅城市)。漫畫中嘅超級英雄包括:Silver Samurai, Sunfire, GoGo Tomago, Honey Lemon, Hiro Takachiho, Baymax, Ebon Samurai, Sunpyre, Wasabi-No-Ginger 以及 Fred (Fredzilla)!




《TOMORROWLAND》:
一見到個戲名會唔會諗起樂園內嘅「明日世界」呢?冇錯!呢個正正就係電影嘅靈感來源。故事講述一位對科學充滿住熱誠嘅男仔喺童年時去到一個神秘嘅地方叫做"Tomorrowland",而到佢地長大嘅時候想盡辦法重回呢個地方。電影會喺2015年上映。



Cinderella》:
究竟真人版會係點樣架呢?2015年就知喇!



Avengers: Age Of Ultron》:
Marvel 官方早於今年嘅San Diego Comic-Con 展覽中正式宣佈"The Avengers" 嘅續集將命名為"Marvel's The Avengers: Age of Ultron"。根據漫畫內容Ultron 係由「螞蟻人」(ANT MAN) 所創作嘅一隻機械人,佢曾經都幫過Avengers 去對付壞人。但後來由於佢中咗一種不知名嘅病毒而變得瘋狂,而Avengers 亦都成為咗佢嘅敵人。唔知道電影版本會唔會跟返原著呢?2015年5月盛大獻映!




《Inside Out》:
人類嘅情感往往都係一個好神秘嘅地方。戲名中嘅"Inside" 正正係代表戲中嘅五個情感(Fear, Sadness, Joy, Disgust 同埋 Anger)!而"Out" 正正係代表由情感所引發出嚟嘅行動。但係如果大腦入面少咗一兩個情感之後又會點呢?2015年6月就會知喇!



《ANT-MAN》:
「螞蟻人」係另一位Marvel Hero,但故事會由佢所做嘅一件壞事開始。2015年6月正式上映!



《The Good Dinosaur》:
當冇冰河時期出現過嘅時候,恐龍同人類又可唔可以和平共處呢?2015年11月正式上映!



Star Wars: Episode VII》:
Star Wars Fans 注意!2015年12月再次上太空喇!



Finding Dory》:
今集係講述「多莉」(Dory) 嘅尋親之旅,2016年有得見返MO仔喇!



介紹完未來嘅電影後,各位bloggers 就開始了解studio 嘅運作喇!從下圖中可見studio 裡面仲設有一個小戲院以睇返各個製成品」!


而今次活動亦都請嚟咗資深配音員Pat 去教授在場嘅bloggers 一啲入門級嘅配音技巧。


咁究竟Pat 配過邊位角色呢?各位先生、女士、小朋友,請歡迎真正Daisy 以及Belle!而Pat 亦都會為《魔雪奇緣》入面嘅其中一位角色配音添!


終於到我哋配音喇!第一次嘗試配音真係覺得既興奮又緊張!錄音室入面設有耳機以及一支大咪,而我哋就為當中嘅幾位角色進行配音。咁究竟係乜嘢角色呢?去到呢一刻就要keep magic 喇!另外,Pat 仲講到宜家嘅技術仲可以將聲帶移前同移後添!所以就算我哋唔係太配合動畫角色中嘅嘴型亦都可以修復返。真厲害!



今次係一個十分難得嘅機會嚟俾本blog 嘅編輯去了解電影配音嘅過程。從中亦都可以見到台前幕後嘅工作人員係要花上好大嘅努力先至可以將電影完美地呈現喺大家嘅眼前。本blog 在此向各位工作人員致敬!本blog 亦都衷心感謝華特迪士尼公司(亞太區) 以及迪士尼電影製片廠(香港) 嘅邀請!



最後為大家送上《魔雪奇緣》嘅其中一首主題曲 ------ "Let It Go"!



"Animation offers a medium of story telling and visual entertainment which can bring pleasure and information to people of all ages everywhere in the world." ------ Walt Disney


想繼續緊貼本blog最新消息?歡迎即like 本blog 嘅Facebook 專頁! 

Facebook 專頁網址:https://www.facebook.com/pages/Disney-Magical-Kingdom-Blog/576475332373075


Disney. All Rights Reserved.

1 則留言 :